Gå til hovedinnhold Gå til søk

Torbjørn Kufaas (1955 – 2022)

Minnord fra Narvik Slalåmklubb

Til minne om Torbjørn Kufaas (1955 – 2022)

Det var med stor sorg vi mottok det triste budskapet om at Torbjørn Kufaas var gått bort, i en alder av 67 år.

Torbjørn, en bauta og det mest naturlig du kunne møte i Fagernesfjellet til daglig, gjennom høsten, på vinteren eller på våren. Torbjørn hadde alltid et eller annet prosjekt i fjellet, som han måtte få kontroll på i denne perioden av året, og vi i Narvik Slalåmklubb skal være lykkelig for at Beisfjord hadde det største trykket på sommerstid, jfr. minneord fra Beisfjord Idrettslag.

Narvik Slalåmklubb har sine røtter helt tilbake til første halvdel av 1900-tallet. I 1957 ble klubben formelt stiftet, og den alpine skisporten fikk dermed sitt eget idrettslag.
Torbjørn var på dette tidspunktet bare 2 år gammel og det gikk kun 4 år etter at klubben ble stiftet, at han fikk sitt første medlemskap i klubben, i 1961. Riktignok etter å ha pyntet litt på alderen, da det skal ha vært 7 års aldersgrense for å bli fullverdig medlem i den tiden.

Det var nok med glimt i øyet Torbjørn som 6-åring møtte opp på sine første treninger. Og glimt i øyet er nok noe vi alle kan være enige om at Torbjørn hadde, og kanskje litt ekstra når han var i fjellet og i miljøet rundt Narvik Slalåmklubb, som han trivdes så godt i.

Siden den gang har han godt gradene i klubben, med mange gode alpine prestasjoner gjennom sin aktive periode og ikke minst det organisatoriske.

Torbjørn er uten tvil en av dem som har vært medlem lengst og samtidig vært aktiv i Narvik Slalåmklubb. Så vidt vi vet har han ikke hatt noen opphold av betydning fra 1961 og frem til i dag. At Torbjørn har vært engasjert i klubben i over 60 år er det mange i alpinfamilien som er svært takknemlig for.

Det er nok ikke alle de gode alpinprestasjonene Torbjørn kommer til minnes mest for, men hans store engasjement for klubben og alpinsporten.

Vi kan blant annet nevne:

 • Torbjørn sitt store engasjement og interesse for alpinsporten, spesielt her i Nord- Norge
 • Torbjørns sitt store bidrag til at andre, både i egen klubb og i andre nordnorske alpinklubber, fikk hevet sin egen rennkompetanse
 • Torbjørn gjennomførte kurs og opplæring av nye TD’er, i regi av hans rolle som regional TD (teknisk delegert)
 • Torbjørn var den første internasjonale TD’en i FIS fra Nord-Norge, og hadde TD-oppdrag rundt om i hele Europa
 • Torbjørn var i førersetet i rennledelsen sammen med flere andre i forbindelse med planlegging og gjennomføring av WC, EC, FIS, NM, Junior VM og flere ulike lokale og regionale alpinarrangement i Narvik
 • Torbjørn har vært rennleder, bakkesjef og har hatt flere andre roller i rennorganisasjonen over lang tid
 • Torbjørn var frivillig under OL på Lillehammer i 1994
 • Torbjørn var frivillig under VM i Åre i 2007
 • Torbjørn har vært styremedlem i Narvik Slalåmklubb i ca. 20 år
 • Torbjørn har vært år styremedlem i Stiftelsen Narvik Alpin i ca. 10 år
 • Torbjørn har lagt ned utallige tusen timer med frivillig arbeid, og har vært svært delaktig i ei tid der Narvik Slalåmklubb har hatt stor sportslig suksess samtidig som det ble bygget opp både anlegg, kompetanse, og en sterk kultur
 • Torbjørn har også vært med frem mot klubbens satsninger i nyere tid, blant annet under Junior VM i 2020, flere NM og i prosessen frem mot et VM i Narvik. Under NM i vinter hadde han et særlig ansvar for sambandet og kommunikasjonen mellom de ulike aktørene i arrangementet. Det endte med splitter nytt radiosamband til klubben, og selvfølgelig til spotpris. Fordi det bare måtte ordne seg med Torbjørn, og det gjorde det alltid 🙂

Gjennom disse 40- 50 årene med frivillighets arbeid ble det dannet et utrolig sterkt vennskapsbånd blant de eldste og de yngste i klubben, men også personer som ikke hadde noe tilknytting til klubben.

Hans siste innsats for klubben var 21. juni i år, under sesongens siste dugnad da de siste sikkerhetsnettene ble tatt ned etter NM alpint sist vinter. Det ble dessverre siste gang Torbjørn var i Fagerfjellet. Under høstens første dugnad, onsdag 13. september skulle vi gjerne så hatt Torbjørn med oss, men sånn ble det dessverre ikke.

Torbjørn vil alltid å være en del av fjellet og klubben, det blir et tomrom som vanskelig vil la seg fylle.

Av et hittil upublisert innspill om klubbens historie kan vi lese følgende:

«Etter krigen kom nye ansikter til i fjellet, men førkrigstrioen Henry Norvik, Roald Sommerseth og Per Fjelde ble de tre musketere som satte sitt preg på klubben til langt ut på 80-tallet. Senere fikk klubben en ny trio i de samme posisjoner; Arne Olsen, Torbjørn Kufaas og Alf Martin Solvin.»

Alle de tre nevnte, og flere til, har vært en del av et langvarig og sammensveiset vennegjeng som har utgjort ryggraden i Narvik Slalåmklubb over flere tiår. På veien har det også blitt flere andre sterke vennskap både i innland og utland. Og mange historier og gode minner.

At Torbjørn kommer til å bli savnet av «gammelguttan» og alle vennene i alpinmiljøet, er det ingen tvil om. Du kan være trygg på at dugnadsånden og gleden vil leve videre og at ditt minne for alltid kommer til å være en del av Narvik Slalåmklubb.

Fra dine nærmeste venner i klubben vil vi videreformidle følgende siste hilsen:

«Du kommer alltid til å være en del av fjellet og det blir et tomrom som vanskelig lar seg fylle. Vi vil takke deg for vennskapet og innsatsen Torbjørn. Den har vært uvurderlig.
Hvil i fred nå.»             

Tusen takk for vennskapet og innsatsen din Torbjørn.

Narvik Slalåmklubb lyser fred over Torbjørns minne ♥

Hovedsamarbeidspartnere

Samarbeidspartnere