Gå til hovedinnhold Gå til søk

Tore Bjørn Aam 1940 – 2024

Tore Bjørn Aam, Barnas World Cup 2024

Til minne om Tore Bjørn Aam (1940 – 2024)

Det var med stor sorg vi mottok det triste budskapet om at Tore Bjørn Aam var gått bort, i en alder av 84 år.

Vi minnes i dag en av få med tittelen «æresmedlem» i Narvik Slalåmklubb.

Tore Bjørn var en av de store pådriverne i klubben og for hele alpinfamilien kom det som et stort sjokk når vi mottok beskjeden om hans plutselige bortgang.

For Narvik Slalåmklubb var Tore Bjørn et eksempel til etterfølgelse, ei ildsjel med interesse og engasjement over mange tiår, til det beste for klubben og spesielt alle klubbens utøvere som han tok et særlig ansvar for.

Historikk
Tore Bjørn hadde sin inntreden i Narvik Slalåmklubb i forbindelse med sine sønner Øystein og Dag Tores interesse for slalåm på 1970-tallet.

Selv hadde han i yngre år vært aktiv som skihopper, blant annet i Fagerlibakken, og sånn sett hadde nok Tore Bjørn viet store deler av livet sitt til vinteridrett i Fagernesfjellet, ved siden av sin interesse for fotball og da spesielt fotballklubbene NOR og Tottenham.

Han hadde mange roller og verv i forbindelse med sitt virke i slalåmklubben, blant annet var han over flere år både sportslig leder og medlem av styret.  I 3 år på midten av 90-tallet var han leder i klubben.

Tore Bjørn var engasjert i mange nasjonale og internasjonale arrangement underveis, og i over 20 år var han portdommersjef under disse konkurransene.

Det som imidlertid kjennetegnet Tore Bjørn var hans utrettelige arbeid for å «få ting til» for utøverne! Han jobbet dag og natt for dem og dette har satt sitt preg på klubben over år, helt frem til i dag.

Tore Bjørn var aktiv i klubben helt til det siste, blant annet de siste årene som deltaker i ulike valgkomiteer, sist ved utnevnelse av nye æresmedlemmer under årsmøtet i mars.

Drivkraft og PAN
Tore Bjørn hadde en vanvittig drivkraft i det han holdt på med. Med denne drivkraften var han en av de sentrale pådriverne og stifterne av det som på midten av 80-tallet het Prosjekt Alpin Narvik – «PAN».

PAN var et prosjekt hvor det ble satset knallhardt på klubbens junior- og seniorløpere, og hvor målsetningen var at klubben igjen skulle hevde seg i norgestoppen.

Løperne og andre involverte i PAN-gruppa husker nok tilbake på denne tiden med stolthet.

Tore Bjørn var helt sentral under denne satsingen og hadde en unik evne til å tilrettelegge for utøverne, slik at de fikk muligheten til å trene så mye som mulig, og reise på samlinger og renn. Han sto knallhardt på og var den som ordnet det meste, særlig sponsormidler, både i form av penger og nødvendig utstyr.

En historie som fortelles av flere er når PAN-gruppa var på skisamling i Kiruna og Tore Bjørn kom kjørende opp med et helt tilhengerlass med mat. Det var sjeldent noen tok med seg mat fra Norge til Sverige, men Tore Bjørn hadde gått en runde hos byens næringsliv og fått sponset matvarer til hele samlingen og mere til.

PAN-gruppa står den dag i dag som den mest vellykkede satsningen i slalåmklubbens historie. Allerede etter første år ble det medaljer under NM, og etter hvert fulgte svært mange gode resultater, god kultur og flere uttak til norske landslag.

Satsingen ble også forløperen til det som i dag er skigymnaset i Narvik.

PAN-satsingen hadde sannsynligvis ikke vært det samme uten Tore Bjørns engasjement og målbevissthet.

Løpernes representant
Vi minnes Tore Bjørn som en svært snill person med lidenskapelig interesse for sporten, og som en som alltid jobbet for at løperne skulle være i fokus. Han var kompromissløs rundt dette og hadde høye målsetninger, blant annet for hvilken økonomisk støtte utøverne skulle få fra klubben.

Det var svært viktig for Tore Bjørn at rammebetingelsene for å kunne prestere var på plass, og dette vet vi at han var opptatt av helt til det siste.

Tore Bjørn har i nyere tid deltatt på så og si alle årsmøter i Narvik Slalåmklubb, det siste bare for en måneds tid siden. Årsmøtedeltakere som ikke kjente han vil nok kanskje ikke være uenige når avisen Fremover for mange år siden beskrev Tore Bjørn som «møteplageren». Bak beskrivelsen var det derimot alltid et alvor.

Han stilte ofte styret til veggs om støtte til utøverne og økonomien i klubben, og var særlig opptatt av at de eldste løperne i klubben skulle få nok penger. På årsmøtet i slutten av mars i år var han svært engasjert omkring de samme temaene, helt ned til detaljene i sportsbudsjettet.

At hans pågangsmot har bidratt til bedre betingelser for utøverne er det ingen tvil om. Hans interesse for klubben og driften har også bidratt til at klubbens ledelse gjennom årene har vært «skjerpet».

Takknemlighet
Tore Bjørn har vært en viktig drivkraft i Narvik Slalåmklubb og han var høyt verdsatt av de rundt han. Som bevis på dette har han som en av få blitt tildelt æresmedlemskap for sin innsats for klubben.

Det var svært gledelig å se Tore Bjørn i fjellet under Barnas World Cup, i mars, og desto mer gledelig at interessen for alpinsporten videreføres gjennom hans egne barnebarn.

Vi har mye å takke Tore Bjørn for, og innsatsen som han har lagt ned har vært med å forme Narvik Slalåmklubb og kulturen som klubben er kjent for den dag i dag.

Narvik Slalåmklubb lyser fred over Tore Bjørns minne ♥

 

Hovedsamarbeidspartnere

Samarbeidspartnere